Magiskt läge för hundar och människor

hund

Långa vintrar och mycket plats var det som lockade det franska paret Thomas och Marion, och deras hundar, till Sörbygden i Bräcke kommun. Här finns alla förutsättningar som behövs för deras livsstil. ”Vi är mycket lyckliga som hamnade här”, säger Marion.

Norra Sverige kändes lämpligt när Thomas och Marion bestämde sig för att byta bostadsort från franska alperna. De hade sysslat med slädhundar i 20 respektive 15 år och upplevt att säsongen med snö i Frankrike krympte för varje år som gick. Samtidigt var de inte sugna på en alltför mörk och kall plats och just därför kändes Jämtland som det bästa alternativet. När de fann gården i Sörbygden på Hemnet föll bitarna på plats – placeringen mitt emellan flygplatserna i Östersund och Sundsvall skulle underlätta för alla internationella gäster och avskildheten från större vägar göra det betydligt enklare att bedriva slädhundsverksamheten.

Thomas med sin hund

Tystnaden är tjusningen

Majik Mushing training camp heter företaget som sedan maj 2022 huserat i utkanten av Sörbygden. Företagsnamnet kommer av att Mushing är en benämning på slädhundssporten och Majik är en av hundarna. Samtidigt är namnet en ordlek med ordet ”magic”. Gården och dess verksamhet återfinns på en vacker kulle, i slutet av en privat väg. Om det inte vore för valparnas glada gläfsande skulle tystnaden vara total.

– I Frankrike är naturen aldrig tyst. Du möter folk överallt, säger Thomas.

Hundar på heltid

Nu är det hundar på heltid som gäller för Thomas och Marion, från att tidigare ha kombinerat det med jobb som busschaufför respektive geolog. Tjusningen med slädhundssporten är kontakten med naturen och kontakten med hundarna. Därtill tystnaden när du har kommit i väg, tycker Thomas. Både han och Marion tävlar inom hundspann och de har många vänner och bekanta som också tävlar. Genom sitt kontaktnät tar de emot grupper som kommer och tränar hos dem i Sörbygden inför lopp. Många fransmän givetvis, men även från andra länder. På gården finns två hus varav det ena är renoverat för att husera upp till åtta gäster.

– Det har varit mycket jobb med att få i ordning gästhuset och bygga alla hundgårdar, berättar Thomas.

Marion och Thomas

Träning och turism

Förutom att erbjuda en plats för träning tar de även emot turister som vill prova hundspann. Thomas och Marion har etablerat kontakt med flera andra turistföretag i Bräcke kommun, som skickar sina gäster till Sörbygden för en dagsaktivitet tillsammans med hundarna. Majik Mushing erbjuder både långa och korta slädhundsturer, och även kennelbesök för barn - som innebär att gosa med hundarna och lyssna på berättelser från slädhundslivet.

– Vi har främst internationella turister här, många från Holland. Vi märker att fler och fler upptäcker vintern i Sverige och vill hitta på precis allt som går att göra i ett snötäckt landskap. Människor älskar verkligen att vara i naturen, säger Marion.

Hundarna får sommarlov

Det är dock inte bara vintern som lockar. På sommaren har hundarna semester eftersom det är för varmt för att springa, och då tar Thomas och Marion med sig turister på fisketurer istället. Att fisket här är otroligt bra är något paret har upptäckt som en stor bonus för sin verksamhet. En annan sommaraktivitet är kennelbesöken för barn, givetvis med ”swedish fika” inkluderat.

Thomas med valparna
Thomas med sin hund
Marion och Thomas
Thomas och valparna

Thomas och Marions ingredienser

5 dl Glada djur
5 dl Tystnad
3,5 dl Snö
1,5 dl Kyla
2 dl Goda grannar
1 msk Sitta vid brasan