Byarna

Platsernas placering

De tre kommundelarna i Bräcke kommun är Bräcke, Gällö och Kälarne, och kommunens centralorter bär samma namn. I centralorterna bor ungefär en fjärdedel av kommunens befolkning. De allra flesta bor i någon av de över 100 byarna.

Såväl centralorterna som byarna är del av en bygd, som grundar sig i den gamla tidens indelning av socknar (se bilden). Om du flyttar till en by i Bräcke kommun kan du vara säker på att det finns en bygdeförening eller byaförening att gå med i för att lära känna folk. Vissa hyr ut bakstugor, andra har teaterföreningar, bastuklubbar, flytbryggor eller dansloge. Gemensamt för alla är viljan att skapa meningsfulla mötesplatser på landet, för stora och små.

Platsernas själ

Vad kännetecknar livet i våra bygder och byar? Vad finns det för fritidsaktiviteter och kommunikationer? Dessa frågor besvaras såklart bäst av de som redan bor här! Längre ner på den här sidan har vi samlat röster från byarna, inskickade av byborna själva. Klicka upp den bygd du är nyfiken på.

Vill du sen veta mer kan du kontakta någon av våra byambassadörer.

sockenkarta med bodsjö, revsund, sundsjö, nyhem, bräcke, håsjö och hällesjö

Kommunens äldre indelning i socknar, som till viss del lever kvar än idag, inte minst genom hembygdsföreningarna.

Kommundelarna och socknarna

Bräcke: Bräcke, Nyhem

Gällö: Bodsjö, Revsund, Sundsjö

Kälarne: Håsjö, Hällesjö

Alla byar och dess placering hittar du på kommunens turistkarta. Pdf, 21.6 MB, öppnas i nytt fönster.

Röster från Kälarne (Håsjö och Hällesjö med omnejd)

"Min by ligger otroligt vackert runt Storövsjön. De höga bergen ramar in omgivningen och från varje fastighet har man utsikt över sjön som ligger där och ruvar på hemligheter. Fina badstränder finns runt hela sjön. Övsjö bygdegårdsförening äger den före detta folkskolan som numera är bygdegård och navet i byn. Här ryms aktiviteter som konstutställningar, teaterkurser, konserter, filmvisningar, föredrag, bridge, luciafirande, julmarkander, quiz m.m. I Västerövsjö finns också Badhusparken, som består av ett 70-tal mer eller mindre kluriga installationer som bygdens kreativa invånare ställer i ordning vid sjön varje sommar. Många, många besökare har under årens lopp vandrat i parken och glatts åt bl.a. kärleksbron där man kan låsa fast sin kärlek med hänglås! Runt sjön finns den underbara vandringsleden Skravletstigen som lockar fler och fler besökare för varje år. Det som mest kännetecknar Västerövsjö är de otroligt kreativa människorna som drar igång kulturaktiviteterna. Det händer alltid något nytt och man får utlopp för sin skaparglädje."

Berättat av boende i Västerövsjö

 

"Hällesjö är en av de vackraste byarna i Jämtland. När vi är lediga brukar vi fiska, gå på skogsvandringar och fixa underhåll på huset. I byn finns både hembygdsgård och folkets hus men man är tvungen att ha egen bil för här finns inga allmänna färdmedel."

Berättat av boende i Hällesjö

 

"Här finns en aktiv byförening i den gamla byskolan. Här finns möjlighet att hyra bakstuga och andra lokaler med tillgång till fullt utrustat kök. I byn finns en slalombacke med otroligt vacker utsikt från toppen, där det även finns en olåst toppstuga. Här finns också fina fiskevatten med röding och öring. Det är tre km till Kälarne samhälle med Ica Nära, skola och inom kort tankstation. Buss går genom Västanede både till Östersund och Hammarstrand."

Berättat av boende i Västanede

Röster från Bodsjöbygden

"Vi har kanonbra sammahållning och är en aktiv by med afterwork, pub, sommarfester och andra evenemang. Jag trivs här och kan ägna mig åt mina intressen jakt, fiske och friluftsliv."

Berättat av boende i Hunge

 

"Det bästa vi gjort var när vi köpte fastigheten i Kälen. Jag tycker om att fiska, promenera, odla, cykla, bada och snickra när jag är hemma. Här finns också möjlighet att jobba hemifrån tack vare fibern. Vår lilla by har en fantastisk sammanhållning, vi har gemensamhetslokal och anordnar gemensamma evenemang. Vi har till exempel en populär kubbturnering varje sommar, som lockar ca 800 personer från när och fjärran."

Berättat av boende i Kälen

Röster från Sundsjöbygden

"För oss är det skoterutflykter med umgänge, grillning och vinterfiske som lockar. På somrarna badar vi i Sundsjön och fiskar. När man bor på landet behöver man inte alltid åka någonstans heller, att bara få påta i trädgården och njuta av lugnet är minst lika roligt! Jag arbetar i Östersund och bilpendlar dit. Sammanhållningen i byn är väldigt god! Vi har bymiddagar som planeras och anordnas av många olika duktiga personer i byn och även andra trevliga evenemang anordnas vid högtider som påsk och midsommar. Hela byn värnar om sammanhållningen och arbetar mycket för att den ska vara fortsatt god!"

Berättat av boende i Fanbyn

 

"Sedan jag flyttade hit har jag sällan känt mig sugen på att resa bort. På vintrarna drar vi på oss skidorna utanför dörren och tar en skidtur på isen eller i skogen efter jobbet. På somrarna tar vi båten ut på Sundsjön och fiskar öring, gädda och abborre. Eller lägger till vid nån klippa och slappar i solen. På hösten plockar vi lingon för att fylla upp årsförbrukningen av lingonsylt. På våren ägnas den mesta tiden åt trädgårdslandet. En annan sak jag tycker är helt fantastisk med att bo just här är att bussen stannar precis utanför min dörr. Så jag åker buss till jobbet för det mesta. Jag har bott i storstäder men aldrig haft så nära till kollektivtrafik som jag har här."

Berättat av boende i Fjällsta

Röster från Bräcke (Bräcke och Nyhem med omnejd)

"På fritiden rår jag om tomten/gården, umgås med familj och vänner eller är ute i naturen för att fiska, jaga, bada, åka båt, köra skoter eller åka längdskidor. Sammanhållningen här är bra tack vare en byaförening och eldsjälar för exempelvis fiber och vägförening. Jag kör egen bil till jobbet, men cyklar ibland på sommaren."

Berättat av boende i Bensjö

 

"I min by finns en bra gemenskap, alla hjälper alla. Hemma i Bensjö brukar jag ta ut båten och fiska i vår fina sjö. På sommaren är jag med och tävlar i en stor staffet som kallas för Bensjön runt, en väldigt rolig tävling! Efter tävlingen träffas alla lag och äter middag och umgås. Bensjö är en lugn by nära skogen så du har många friheter. Du behöver aldrig vara rädd att möta lastbilar eller bilar i hög hastighet."

Berättat av boende i Bensjö

 

"På sommaren fiskar vi på Revsundssjön med vår båt, tränar på Outdoor eller fikar på Glassbaren. På vinter spelar barnen hockey, vi brukar även åka skidor i Mickelbacken eller längdskidor i Bräckes elljusspår. Det är en väldigt bra sammanhållning och vi har många eldsjälar i samhället. Jag brukar ta bilen till jobbet då jag behöver skjutsa barnen på förskolan, annars hade jag kunnat gå till jobbet!"

Berättat av boende i Bräcke


"Jag är väldigt glad att jag växte upp i Bräcke! Här finns den perfekta blandningen av samhälle och natur, och alltid nåt att hitta på oavsett årstid. På vintern kör jag skoter och när jag behöver träning åker jag längskidor i skidspåren. När våren kommer och snön smälter åker cykeln fram, då blir det både långa turer på grusvägarna genom byarna och fartfyllda äventyr på skogsstigarna. När sommaren kommit ror jag ofta ut med båten för att fiska, och för att känna lugnet som infinner sig på vattnet. På hösten är det bär och svampplockning som gäller. Mycket sylt och kantarellstuvning blir det."

Berättat av boende i Bräcke

 

"För egen del är det trädgården och skogen som lockar mest. För andra är det fiske och jakt som står högt i kurs. På Kullagården finns det alla möjligheter till att hyra ett rum, träna eller ställa till med fest. Byaktiviteter ordnas under sommaren. Jag tar mig till jobbet genom att samåka eller så tar jag skolbussen. Jag bor i en by, där det är glest mellan husen men nära mellan grannarna. Det helt perfekta boendet, enligt mig."

Berättat av boende i Gimdalen

Röster från Revsund med omnejd

"Fritiden ägnar jag åt mina djur och mitt grönsaksland. Fina sommardagar åker vi ut på sjön och övernattar i båten på någon av Revsundssjöns stränder. Lediga dagar på vintern ägnas ofta åt längdskidor eller långfärdsskridskor på samma sjö. Om jag fick välja mellan att semestra på Kanarieöarna eller Revssundssjön skulle jag välja Revsundssjön.
Berättat av boende i Revsund

 

"Vintertid blir det skidåkning i skogen eller på sjön. Pimpelfiske och mycket matlagning utomhus. Sommartid blir det båtturer, fiske, bad och utflykter. En fin cykeltur är till Ammerön via färjan i Stavre och tillbaka landsvägen via Gällö till Grimnäs. Det finns även ridskola i vår by, en fin frisbeegolf-bana och en liten badplats med sandstrand som alla kan nyttja."

Berättat av boende i Grimnäs

"Jag minns mitt första möte med Värviken. En bilresa 1980 med min far som förare, vi svängde in i den starkt kuperade byn som sluttar så vackert ner mot Anvikssjön. "Vi måste köpa det här huset", sa min blivande fru. Och det gjorde vi. Därefter växte vi bit för bit samman med byn och dess invånare. Vi hade äntligen funnit vår by och vårt älskade fritidshus. Endast omkring 15 fast boende finns i byn idag, de flesta äldre. Många fler finns där sommartid, även från Tyskland. Från att ha varit en aktiv by med flertalet gemensamma aktiviteter varje år, har den nu gått in i ett lugnare skede. Men vem vet vad som väntar i framtiden! Anvikssjön, som starkt bidrar till Värvikens karaktär, är en avstickare från Revsundssjön. Den sträcker sig avlång mellan Revsund och Pilgrimstad. Fint fiske på abborre, sik och öring bjuds året runt. Bärplockning och svampplockning sker i höstens tid. Pilgrimsleden för cyklister går genom byn, vilket emellanåt leder till spännande samtal. Värviken är en fin utgångspunkt för arbete. Både Bräcke och Östersund ligger inom 5 mils avstånd. Men bil behövs förstås om man inte i vår digitala tid kan sitta hemma med väl utbyggd fiber. I Värviken brukar vi säga att vi bor i Jämtlands vackraste by. Från Stuguberget sluttar byn brant ned mot sjön över skog, åkrar och byvägen. Ute i sjön finns lilla Prästholmen som många av oss bybor utnyttjar för utflykter vinter- och sommartid. Alla älskar förstås sin egen lilla by men vi i Värviken är ändå säkra på att vår by är Sveriges bästa. Sannolikt hela världens!"

Berättat av boende i Värviken