Servicen

Vad gör en plats bra att leva på? Är det en postbil som alltid kommer i tid eller en varje dag öppen återvinningscentral? Även om praktiska saker som dessa kan vara viktigt behöver de inte vara avgörande för var vi väljer att bo.

Väljer du att bosätta dig i Bräcke kommun kommer du inte kunna gå runt hörnet för att köpa mjölk. Om detta är viktigt för dig ska du bo någon annanstans, helt enkelt.

Du kommer inte att kunna välja och vraka bland caféer och pubar men du kommer ha väldigt trevliga grannar att äta hemlagad middag med. Och du kommer att märka att den kultur som finns här av att hjälpa varandra, engagera sig och lösa saker är otroligt stark.

Med det sagt: Självklart är det viktigt att det finns service att tillgå, var du än bor. På den här sidan listar vi några exempel på var du hittar den.

Den ideella servicen

I så gott som varje by av större storlek finns ett byalag som arrangerar aktiviteter för bygdens invånare. Det kan handla om pubar, konserter, matkvällar, sommarfester, kolbullekvällar, kurser, tävlingar och allt däremellan. Exempel på detta hittar du på sidan Byarna.

I Bräcke kommun är föreningskulturen generellt stark, och här finns ett antal guldklimpar till ideella föreningar som verkligen brinner för att skapa en meningsfull fritid för barn och unga (och inte sällan även för vuxna). Dessutom kan du och ditt barn engagera dig i föreningslivet oavsett storleken på plånboken. Se några exempel på sidan Utanför skoltid.

Den offentliga servicen

I Bräcke kommuns centralorter Bräcke, Gällö och Kälarne finns äldreboenden och skolor. I Bräcke finns kommunhus, vårdcentral och Folktandvård. I Kälarne finns vårdcentral. I Gällö finns distriktssköterskemottagning/BVC.

Räddningstjänsten Jämtland har stationer i Bräcke, Gällö och Kälarne. På dessa stationer är deltidsbrandmän anställda, med jour dygnet runt och krav på en viss inställningstid vid brand eller olycka.

Även om du bosätter dig i en by en bit utanför centalorterna kan du känna dig trygg med att få tillgång till den offentliga servicen via väl utbyggda system för skolskjutsar, hemtjänst, jourbevakning etc.

I kommunen finns tre bibliotek, i Bräcke, Gällö och Kälarne. Här kan du låna böcker, låna elcykel, låna dator, se på utställningar, läsa tidningar och mycket mer. Läs mer om kommunens bibliotek och se öppettider på bracke.se/bibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Den kommersiella servicen

Mataffärer finns i Bräcke, Gällö, Kälarne och Sidsjö.

I Bräcke hittar du det största centrat när det kommer till fysisk handel. Här finns förutom flera mataffärer och tankstation också bland annat systembolag, apotek, handelsträdgård, sport- och fritidsbutiker, färghandel, frisörer, second hand butiker och däckverkstad.

I Gällö finns exempelvis bensinmack, bilverkstad, byggvaruhandel och privat tandläkarmottagning.

I Kälarne finns en liten trafikbutik i anslutning till tankstationenen och därutöver finns några mindre affärer med exempelvis elektronik.

Utöver de fysiska butikerna finns en uppsjö med småföretag utspridda över hela kommunen som kan hjälpa dig med diverse problem, alltifrån att sy gardiner till att renovera köket eller laga bilen.

Restauranger och andra matställen hittar du på sidan Smak & dryck under fliken Se & Göra.