Erik: "Närheten till naturen har format mig"

Så minns Erik Melldahl sin skoltid i Gällö:

"Jag är uppväxt i Gällö och gick hela grundskolan på Gällö skola. Sedan 2014 bor jag i München i Tyskland, där jag arbetar som bildesigner på BMW:s designavdelning för elbilar. Jobbet på BMW är väldigt kreativt och dagarna består mest av att försöka förstå framtiden och våra användare. Vi jobbar med att skapa nya möjligheter i övergången till autonom körning, elektrifiering och ett mer hållbart samhälle.

Fritiden här ägnar jag gärna åt skidåkning eller vandring, Alperna är bara två timmars bilresa bort.

Mina år på Gällö skola minns jag som bra och roliga. Jag hade en nära relation till mina lärare som motiverade och utmanade mig. Fördelarna med en relativt liten skola var att lärarna såg varje elevs personliga behov. Jag gillade framför allt bild, slöjd och de naturvetenskapliga ämnena.

Jag hade också väldigt bra klasskamrater, och efter skolan spelade jag fotboll och innebandy i Sundsjö IF.

Nyfikenheten och kunskapen jag fick från grundskolan betydde mycket när jag valde att läsa Naturvetenskap på gymnasiet i Östersund och sedan civilingenjör i Luleå. Intresset för slöjd och bild gjorde att jag sedan läste industri- och bildesign i Umeå.

Båda mina föräldrar var lärare i Gällö. Det var väl inte alltid positivt, men oftast en tillgång. De lärde mig att alltid göra mitt bästa och inte vänta med att göra något om du kan göra det redan idag. En inställning som jag försöker ha med mig både i jobbet och övriga livet.

Uppväxten i Gällö kommer jag ihåg som bra. Det fanns mycket aktiviteter och ett rikt föreningsliv. Framför allt minns jag Mickelbacken där jag spenderade mycket tid på vintern, och på sommaren tränade föräldrarna oss i fotboll och jag var även med i Friluftsfrämjandet.

Närheten till naturen tog jag för givet som barn. Något som jag insett inte är självklart för alla. Vi lekte ofta i skogen, och jag hoppas att mina barn kommer att ha samma möjligheter i framtiden.

Jag tror också att det är närheten till naturen som gjort att klimat- och miljöfrågor är viktiga för mig. Det har format mig som designer och har blivit en viktig del av min identitet på BMW. Jag ser det som min skyldighet att inte bara skapa design utan även påverka material och produktionsmetoder så att avtrycket på miljön blir så liten som möjligt.

Trots att jag flyttat runt mycket och bott på många olika ställen så är ändå Gällö den plats där jag känner mig mest hemma, och så kommer det nog alltid att vara."

Erik Melldahl

Erik Melldahl