Traditioner på skolorna

Fjällvandringen i Gällö skola

När eleverna börjar i årskurs 9 får de möjligheten att nå höga höjder, då elever, lärare och föräldrar gör en fyra dagars vandring i Sylarnas mäktiga fjällmassiv. I årskurs 8 sker förberedelser inför fjällresan inom flera ämnen på skolan. I slöjden tillverkas regnskydd och packpåsar och på hemkunskapen får eleverna lära sig om friluftsmat, till exempel. Tältlag bildas och planerar sina matinköp. En provvandring genomförs längs Forsaleden för att eleverna ska få testa gå med tung ryggsäck, laga mat på spritkök och övernatta utomhus. Sen börjar fjälläventyret!

Äventyret i Bräcke skola

Under första delen av höstterminen arbetar fritidslärararna två timmar varje vecka med Äventyrspedagogik i årskurs 5. Äventyrspedagogik går ut på att stärka gruppkänslan i klassen och det sker genom samarbets- och tillitsövningar där alla ska känna sig behövd och viktig för gruppen på ett lekfullt, spännande och fantasirikt arbetssätt. Det hela avslutas med ett äventyr som sker i två delar, ett på dagen och ett på kvällen i mörker. Eleverna går ut i skogen i mindre grupper och ska genom olika ledtrådar, karta och uppgifter ta sig fram till det slutgiltiga uppdraget som de ska lösa tillsammans.

Luciarevyn i Kälarne skola

Den här traditionen går 46 år tillbaka i tiden. Eleverna i årskurs nio jobbar med planering och repetition av en revy under hösten och spelar upp den runt lucia. Revyn innehåller sketcher, dans och musik. Alltifrån texter, kulisser och kläder till ljus och ljud är fixat av eleverna själva. De pengar som kommer in från biljetter och fikaförsäljning används som grundplåt för en klassresa. Att revyn betyder mycket får skolan bevis på år efter år. Klassen får en otrolig sammanhållning av detta gemensamma jobb och många är de elever som gått från att vara blyga till att vara stjärna. Alla som vill får synas.

Fler traditioner på skolorna

Ett urval av några andra traditioner på våra tre grundskolor är halloween-disco, 100-dagars, småstjärnorna, gökotta, luciavaka, påskdans, nattorientering, tunnbrödsbakning, FN-dagen och nobeldagen.