Basket-Monica i Bräcke

Monica Sandström är för många, framförallt Bräckebor, känd som basket-Monica. Hon har sysslat med basket på olika sätt i 50 år - varit engagerad i föreningar, förbund och varit tränare. Som mest har hon tränat sju lag samtidigt, och förutom tränarrollen har hon klivit in som en viktig person i många ungdomars liv genom att hjälpa, trösta, stötta och laga mat. Hennes engagemang för ungdomar i Bräcke sportklubb har bland annat lett till att hon blev utsedd till ”Årets eldsjäl” på en nationell gala 2011.

Magnus och Eva

Monica är som en mamma för alla oss som spelar basket. Hon ser till så alla har det bra och är glada, när vi är ledsna tröstar hon oss. Hon får oss att utvecklas och tro på oss själva, hon ser egenskaper som vi inte trodde att vi hade! Hon får alla att hjälpa till och alla att känna sig delaktig!"

Så lyder början till den nominering som ligger bakom att Monica Sandström fick ta emot utmärkelsen ”Årets eldsjäl 2010”. Priset hon fick var 50 000 kr och en bil. Hon konstaterar glatt att det är den enda kontanta betalningen hon fått för sitt ideella engagemang. Men det har aldrig bekymrat henne eftersom hon får så mycket annat tillbaka.

– Ska du ta betalt inom det ideella blir det svårt att driva något. Jag är extrem åt andra hållet – att alla aktiviteter ska vara gratis.

Fastnade för lagarbetet

Att hon blivit basket-Monica tog sin början redan som 10-åring, när en granne tog med henne på träning. Hon fastnade för sporten för att den bygger på teamwork och icke-våld. Hon uppskattar också att alla - oavsett ekonomi - kan vara med, eftersom det bara krävs ett par skor. Till historien hör även att hennes mamma var en flitig myra som kunde koka soppa på en spik och såg möjligheter överallt. Hennes pappa var en inbiten föreningsmänniska som till exempel lät henne lära sig hur styrelsemöten går till.

– Av mina föräldrar lärde jag mig att gräva där man står och att det går att klara av väldigt mycket om man försöker tillsammans.

Monica Sandström är genom sitt basket-engagemang även en viktig kugge i integrationen av nyanlända.

– Jag har sett vilken möjlighet som basket innebär att genom gott bemötande inkludera alla i verksamheten. Så vi har jobbat mycket med integration och jämställdhet inom basketen i Bräcke.

Inga lån och mycket tid

Monica Sandström växte upp i Långsele och flyttade till Bräcke 1985. Hon träffade sin sambo Jarmo i Bräcke (genom basketen givetvis). Här har hon jobbat inom grundskolan och gymnasiet, bland annat som rektor och chef. Sedan två år tillbaka är hon en glad pensionär. En förtida sådan, ska sägas.

– När man bor i Bräcke finns förmånen att kunna bo i ett stort fint hus och ändå inte ha några lån. Det fick till följd att jag kunde gå i pension när jag var 61.

Såhär i backspegeln undrar hur hon tidigare hann med både yrkesliv och det ideella som ordförande i Bräcke sportklubb, basketcoach och styrelsemedlem i olika regionala och nationella basketförbund. En förutsättning är att familjen har hakat på, barnen och sambon Jarmo - som också är baskettränare och domare.

Beslutet att sluta jobba grundar sig i att hon ville har mer tid för basketen och för att engagera sig i platsen där hon bor på andra sätt också. Som ett exempel på det senare är Monica en flitig sociala medier-användare, och gillar att sprida ordet om vad som finns att göra i närområdet, så att fler kan upptäckta det. Hon är lite av en Bräcke-ambassadör och brukar lägga ut sådant som ”restaurang-tipset”, ”picknick-tipset” och ”lek-tipset” på sitt Facebook-konto. När familjen ordnade en bröllopsmiddag för dottern i somras beskrev hon på sitt Facebook-konto hur hela middagen och dukningen ordnats genom företag i Bräcke, för att visa på allt som finns lokalt.

– Jag har alltid varit mån om att se fördelar med livet i allmänhet och i synnerhet där jag bor. Det finns så mycket bra bara vi öppnar ögonen.

Monica Sandström vid sin bil

Här nedanför kan du se pitch-filmen om Monica Sandström inför eldsjälsgalan 2010, där hon vann i kategorin "Årets eldsjäl".