Sveriges nordligaste roddklubb

Det som började med en inflyttad stockholmsfamilj 1984 är fortfarande en livskraftig idrottsklubb. Kälarne IK:s roddsektion är ett lysande exempel på hur man håller igång såväl kropp som bygd.

I gympasalen på Kälarne skola samlas unga roddare i shorts. Några intar roddmaskinerna direkt och räknar målmedvetet antal meter på den digitala tavlan framför sig. Innan utesäsongen drar igång på Ansjön gäller det att förbereda musklerna och uppställda på rad står fyra fina roddmaskiner av samma typ som används på inomhustävlingar.

– Jag är här för att träffa kompisar och för att bli starkare och snabbare, säger Tuva Fagerberg.

– Fast det är roligast på sommaren när man är ute och ror på sjön, tillägger Madicken Samuelsson.

Tog med sig intresset till Kälarne

Det var 14-årige Kalle Lindholms roddintresse som lade grunden för Sveriges nordligaste roddklubb. När hans familj flyttade från Stockholm till Kälarne på 80-talet tog de båtarna på släptåg och fick med sig Kälarne IK på att starta en roddsektion. Lindholmarna är nu utflyttade, men deras efterträdare har sett till att rodden stannat kvar.

– Jag hade dem som tränare när jag gick i högstadiet, säger Veronica Källström, en av tränarna i roddklubben.

Medlemstalen har gått i vågor beroende på tränartillgång, berättar Veronica. Sektionen har aldrig legat nere helt men fick en nytändning i samband med 30-årsjubileumet, då tränarteamet utökades. För det är mycket att rodda i som roddtränare. Träning, administration, uppgradering av utrustning och allt däremellan.

De aktiva är i åldrarna 7-14 år. De tränar året runt och åker iväg på läger och tävlingar runt om i Sverige, som längst till Göteborg. Kälarne IK har blivit känd i roddkretsar som den lilla klubben med duktiga roddare tack vare sina framgångar på roddtävlingar runtom i landet.

Tränar hela kroppen

Fördelen med rodd som träningsform är variationen. Cirka 85 procent av kroppens muskler tränas när man ror och det är skonsamt för leder. På köpet kommer samarbetsövningar när man tävlar och tränar i lag och måste hålla samma takt. Men det viktiga är inte att bli expert på rodd, eller att komma på varenda träning, anser Veronica Källström. Huvudsaken är att få en god vana av att träna och uppleva glädjen i att röra på sig.

– Sen har du den otroliga naturupplevelsen du får när du sitter i en smal båt precis vid vattenytan. Det är nästan som att sväva fram. Barnen tycker om att bara ro ut, sitta ute på sjön, prata och titta på de andra båtarna. Det blir ett annat lugn på vatten än på land.

Barn som tränar i gympasal
Barn vid roddmaskiner
Barn som ror på sjön