Ett rent nöje på jobbet

Omvärldens gröna ansträngningar börjar äntligen komma ikapp pionjärerna från Gällö, som i snart 30 år har tillverkat alltifrån rengöring för oljeriggar till skönhetsvård – av samma biologiska råvara. En råvara som delar namn med företaget: Bio Gen Active.

I Gällö ligger Bio Gen Active, vars rengöringsprodukter tillverkas för hand och har hela världen som marknad. Magnus Björklund öppnar plåtdörren till den lilla fabriken med den stora miljönyttan. På hyllorna syns pumptvålen som återfinns i butiker och dunkarna som står på båtar och oljeriggar. Det doftar syrligt av vassle och fruktsyror från tankarna med den unika, biologiska, hemliga och framför allt mångsidiga råvaran som företaget kallar just Gen Active, ett namn som kommer av grekiskans ”av naturligt ursprung”.

– Ingredienserna fermenteras en vecka och pastöriseras innan det blir en färdig råvara där vi kan justera sammansättningen av Bio gen Active för att passa olika behov: avkalkning, avrostning, städprodukter, tvål, hudkräm. Bio Gen Active bryts snabbt ner efter att den har utfört sin uppgift. Samtidigt har ingredienserna skyddande effekter och finns naturligt i vår hud, säger Magnus Björklund som är forsknings- och utvecklingschef, samt doktor i kemi.

Vassle från Arla i Östersund

Allt började för snart 30 år sedan, då Gällöentreprenören Fred Sundström kom i kontakt med en norsk kemist som upptäckt fruktsyrors avkalkande och avrostande egenskaper, samt en tysk forskare som laborerade med vassle från tillverkning av ostar. Fred Sundström kombinerade produkterna och skapade embryot till vad som i dag är Bio Gen Active. Mycket har hänt sedan dess, men grundreceptet och det geografiska läget består.

– Gällö är inbyggt i vår story. Vi lyfter gärna att vi har produktionen kvar i Jämtland.

Vasslen kommer till exempel från kryddosten som tillverkas på Arla-mejeriet i Östersund. Att det är just kryddosten beror på att det är smidigast för mejeriet att plocka vasslen därifrån.

– För oss spelar det ingen roll att det är just kryddost, säger Magnus och skrattar.

I dag sysselsätter Bio Gen Active fyra heltidsanställda och en konsult. Magnus Björklund tilltalas av småskaligheten. Här deltar han i hela produktkedjan, från produktutveckling till att skruva fast kapsylerna på de återvunna plastflaskorna som skickas till kund.

– Jag får vara med hela vägen. När barnen var små, och vi såg tvålen på restauranger eller butiker, kunde dom säga: ”Titta pappa, där är din tvål!” säger Magnus.

Pionjärer på miljöområdet

30 år är en lång tid när det kommer till miljömedvetenhet och klimatomställning. Det går att argumentera för att Bio Gen Active har varit före sin tid och att omvärlden tvingats komma ikapp det lilla Gällöföretaget. Magnus Björklund har själv sett hur kundernas inställning förändrats och framförallt blivit fler. Bara mellan de två senaste räkenskapsåren såg Bio Gen Active sin omsättning öka med 46 procent.

– Nu börjar det verkligen hända saker. Det är fler och fler som intresserar sig för vårt koncept. Inom vissa branscher, som till exempel det marina, är biologiska rengöringsprodukter inte bara något som känns nice längre. Det har kommit regler och krav. Dessutom är det hårdare krav på företag hur de uppfattas, säger Magnus Björklund.

Industri och hudvård

I dag står industrin för 80 procent av företagets omsättning, medan städprodukter och hudvård delar lika på återstoden. Konsumentprodukterna finns visserligen i allt fler butiker, har ingått i sortimentet på NK och utkommit i samarbete med Frösö Handtryck. Dessutom har Frösö Park Hotel en egen serie med hudvård från Gällöföretaget. Samtidigt har konsumentprodukterna mer att ge, menar Magnus Björklund.

– Vi ser oss mer som produktutvecklare och kan känna att konsumentprodukterna inte får den uppmärksamhet som de förtjänar. Vi säljer lika mycket i Jämtland som vi säljer i resten av Sverige, säger Magnus och lyfter upp en rejäl dunk med ett industriföretag som mottagare.

– Men det är rätt häftigt att tänka att våra dunkar står på båtar över alla världshav.

Magnus Björklund

Magnus Björklund, forsknings- och utvecklingschef

Produktion pågår
Magnus Björklund framför rengöringsprodukterna.

Gällö är inbyggt i vår story. Vi lyfter gärna att vi har produktionen kvar i Jämtland.

händer som håller i rengöringsmedel