Revsunds Brewery satsar i hembygden

Revsund Brewery har på kort tid växt från ett hemmabryggeri till ett stort nybygge med bryggeri, destilleri och restaurang. Hållbarhet och lokala samarbeten har varit ledorden.

Tommy Jonasson är en av delägarna och grundarna tilll Revsunds Brewery och är själv boende i Revsund, där företaget är placerat.

– 2015 flyttade min kompis och kollega Henrik Spansk hit till Revsund och hade en idé om att vi skulle brygga öl för eget bruk. Sedan dess har det växt fort och är nu vår heltidssysselsättning sedan ett år tillbaka, berättar Tommy.

Tre delar i verksamheten

Revsunds Brewery är idag ett företag med tre huvudverksamheter: bryggeriet, destilleriet och restaurangverksamhet med eventdel.

Gustav och Lina är de nyanställda kockarna som kommer jobba under sommarsäsongen. Dom har lämnat storstaden och ett jobb på Riche i Stockholm.

– Jag har alltid drömt om att flytta uppåt i landet. Och så hittade vi Revsund och grabbarna här och nu känns det ganska naturligt och jävligt kul faktiskt, säger Lina.

Vill ge tillbaka till hembygden

Delägare Tommy berättar att det har varit naturligt att försöka ge tillbaka någonting till den by han är född och uppväxt i. Något som bidrar till att bygden och dess närområde lever.

– När vi byggde det här ville vi få så mycket lokalt samarbete vi kunde med de hantverkare vi anlitat, vilket vi är jättestolta över. Vi har även ett projekt med vår lokala bonde i byn. Han odlar korn åt oss som vi använder till att tillverka malt.

Bonden Lars Svensson, som driver Sunnestbyns Charolais är glad över samarbetet.

– Det nappade vi på för vi har rätt mycket mark. Det känns jättekul att ha ett sådant här samarbete, man vet aldrig vart det slutar, säger han.

Skapar platsen att leva på

Att kunna få till en etablering på landsbygden där det också finns kompetens för en del yrkesroller har drivit Revsunds Brewery till där de är idag.

Rent personligt är Tommy och kollegan Henrik också nöjda med resultatet.

–Att både kunna bo och arbeta på landsbygden är förträffligt. Tycker ju vi i alla fall.

Tommy Jonasson

Tommy Jonasson, en av delägarna och grundarna.

Lina

Lina, en av de nyanställda kockarna, hitflyttad från restaurang Riche i Stockholm.

Bonde med kossor.

Lokala företaget Sunnestbyns Charolais odlar korn åt Revsund Brewey, för tillverkning av malt.

Henrik Spansk

Henrik Spansk, en av delägarna och grundarna.