Stöveln som värmer i alla väder

Polyver, stövelfabriken i Pilgrimstad.

Katarzyna Poznanka vid tillverkningen i Polyvers fabrik.

Om du bor i Jämtland är det nästan obligatoriskt att ha ett par stövlar från Pilgrimstad på skohyllan. I alla fall om du inte vill frysa.

Stöveltillverkarna Polyver trivs förträffligt i Pilgrimstad, Bräcke kommun, och några planer på att flytta fabriken har aldrig funnits.

Ända sedan starten för 16 år sedan har fabriken varit en viktig del av Bräcke kommuns näringsliv.

Platschef Jean-Marc Nueé är – precis som de två bröder som en gång startade företaget – från Frankrike men sedan flera år bosatt i Jämtland.

Han berättar att marknaden för att sälja stövlar varierar beroende av omvärldsfaktorer men att Polyver alltid varit ett välmående företag.

– Vi drömmer om att både utveckla de produkter vi redan har och skapa helt nya, och dessutom lyckas etablera oss på helt nya marknader. Att vara kvar och ha vår produktion här i Pilgrimstad är viktigt, och det enda som möjligtvis är en begränsning är att vi inte kan växa hur mycket som helst i de lokaler vi har.

Stöveln som värmer i alla väder

Polyver Boots tillverkar vad som tidigare ofta kallades för ”skoterkängor”, men som idag är skor som används för alla typer av friluftsliv. En fodrad stövel, där yttermaterialet är gjord i en speciell plast, polyuretan, som innehåller små luftbubblor vilket gör materialet värmeisolerande. Fodret i stöveln tillverkas av antingen akryl eller en blandning av ull och akryl.

Polyver säljer över 100 000 stövlar per år. Den största marknaden är Sverige och övriga Norden.

Många av företagets anställda har arbetat länge, något som Jean-Marc Nueé är stolt och glad över.

– Vi har ett fantastiskt team, bra personer som jobbat med oss i många år. För oss har det aldrig varit svårt att hitta duktig och kunnig personal, säger Jean-Marc Nueé.

Man står vid maskin och jobbar.

Daniel Nyberg vid tillverkningen i Polyvers fabrik.