Lokal potatis på kommunens tallrikar

Johanna och Dan Lundin går med barnvagn och kossor på vägen.

Johan Wikström med företaget Grimnäs potatis är den som står för potatisen till alla kommunens skolor och äldreboenden.

När Bräcke kommuns offentliga kök valde att upphandla potatisen i en egen upphandling kunde de välja en superlokal potatisleverantör.

Varje vecka levererar Johan Wikström den egenodlade potatisen till köken i Kälarne och Gällö och till Folkets hus i Bräcke, som använder den till både restaurang och skolkök.

– Det känns roligt att så många äter av potatisen, och för min verksamhet innebär fasta leveranser en kontinuitet och stabilare inkomst, säger Johan Wikström.

Även små barn vill ha närproducerat

Carina Nylund är kökschef för Kälarne, Gällö och Pilgrimstads offentliga kök. Hon berättar att det är första gången som de har ett avtal separat för potatis. Det var något kökschefer i länet uttryckte önskemål om i upphandlingsgruppen som de sitter med i.

– Vi har satsat på att försöka få in lokala leverantörer och vi är stolta över att potatisen kommer från närområdet. Nu är faktiskt även små barn medvetna om var maten kommer ifrån och efterfrågade det, säger Carina Nylund.

I och med att upphandlingen påbörjades redan 2017 och gav tilldelningsbeslut året därpå har Grimnäs potatis kunnat anpassa odlingen efter avtalet med kommunen, vilket till exempel innebär att de odlar 30 procent mer.

– I grund och botten är det bra med upphandlingar men om man får se bortom reglerna hade det varit att föredra att varje enhet fick välja leverantör. Det kanske också ska vara service, inte pris, som väger tyngst, säger Johan Wikström.

Han påpekar att det inte är oviktigt att väga in de vinster som kommer tillbaka till kommunen genom att anlita en lokal leverantör. En levande landsbygd, arbetstillfällen och skattepengar, för att nämna några.