Sveriges bästa glass, ost och öl

Zorina med glass i handen.

Zorina Nilsson driver Glassbaren i Bräcke tillsammans med sin man Kenth Asplund.

Provsmakning av öl.

Provsmakning av öl hos Jämtlands bryggeri. Det 25 års jubilerande bryggeriet har vid det här laget vunnit 133 priser.

Pojke och get

Åsbergets gårdsmejeri har tagit 34 medaljer av ädel valör för sina ko- och getostar i SM i mathantverk. Bilden är från en av de killingvandringar som Åsbergets gårdsmejeri brukar anordna de somrar de har killingar.

Bräcke kommun är något av ett mathantverksmecka och faktum är att det är här du hittar Sveriges godaste glass, ost och öl.

Detta är förvisso inte vetenskapligt belagt men styrks av hundratals priser i olika typer av Sverigemästerskap i mat och dryck.

En av mathantverkarna i kommunen är Zorina Nilsson på Glassbaren i Bräcke, som ligger längs E14 i centrala Bräcke. 2019 fick hon och hennes man Kenth Asplund ta emot Glassmästarpokalen på Glass-SM som visar att de tillverkar Sveriges godaste glass.

Utmärkelsen har inte gått obemärkt förbi.

– Vi fick otroligt mycket medial uppmärksamhet i samband med priset. Det började med att vi var med i Nyhetsmorgon och sedan har mat- och baktidningar gjort reportage, säger Zorina Nilsson.

Fler kunder har också dykt upp efter tävlingen och efter inslaget i Nyhetsmorgon ville många smaka sorterna som de visat i teve. Fler teveframträdanden har det också blivit. 2020 var youtubern Mauri på besök då han gjorde videon Har hittat Sveriges godaste glass. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gelato på jämtländsk mjölk

På Glassbaren tillverkas italiensk gelato av mjölk från Haxäng. Sveriges mästarsmaker 2019 är banankaffe, citronsorbet med mynta och äppelmustsorbet med kanel. Men det är inte bara smakerna som avgör om man är en glassmästare. Förutom “genomtänkta och innovativa smaker” löd motiveringen bakom Glassbarens pokal “en väldigt läcker presentation”.

– Det var ett perfekt teamwork som gjorde att vi vann. Jag hade gjort recepten och Kenth tog ur glassen ur maskinen och gjorde snygga upplägg. Det gäller att behålla det fina mönstret som maskinen hjälper en att få och det är Kenth bäst på.

Långa glassköer

I sommar har Glassbaren funnits i sju år. Sedan starten har de kontinuerligt behövt utöka antalet sittplatser. Efter att Glassbaren etablerade sig har det startat fler nya verksamheter längs E14 i Bräcke, och de som redan fanns där har kunnat dra nytta av de gäster ett populärt café drar till sig. Speciellt på sommaren ringlar glasskön sig lång av människor som tar sig en bensträckare under bilsemestern. Det har hänt att lokalbefolkningen då tagit köksvägen – vilket är helt okej, enligt Zorina. Det viktigaste är ju ändå att de som bor här får sin glass.