Ett nyckelfärdigt hus med dubbel sjöutsikt

Bygemenskapen och fritidsintressena fick Joakim och Annichen Pesch att vilja flytta till Hosjö, och nu kan de äntligen sätta upp tavlorna i sitt sprillans nya hus.

För att komma till byn Hosjö behöver du först köra på en lång raksträcka där det är ungefär lika sannolikt att möta en älg som en annan bilist. Sedan rullar du in i byn med dess kohagar och röda hus, placerade på sluttningen mellan Hosjön och Sundsjön. Alldeles nyss dök det upp ett nytt hus här, som snart även det ska målas rött.

Joakim Pesch är uppväxt i Hosjö och redan vid sex års ålder sa han till sin farbror att han skulle bo här när han blev stor. Detta tog farbror Leif fasta på. Han blev sjuk och gick bort 2009 men såg till att donera en tomt till Joakim strax innan dess.

Joakim och Annichen Pesch framför sitt hus

Bankerna sa först nej

2011 började Joakim och Annichen kika på husprojektet men bankerna sa nej till lån med hänvisning till det låga marknadsvärdet på hus i närområdet. Skulle de bygga ett nytt hus fanns ingen säkerhet att få tillbaka pengarna vid en försäljning, menade bankerna. I dagsläget ser marknaden annorlunda ut. Det är attraktivt att bo i Bräcke kommun och huspriserna har stigit. I och med det kunde paret Pesch beviljas det lån som behövdes för projektet. Tack vare att de även kunde sälja sitt tidigare hus med en liten vinst, och att de hunnit spara ihop en del, kunde projektet dra igång. Budgeten har dock varit strikt och därför har de gjort det mesta av markarbetet själva.

– För fyra år sen avverkade vi träden på tomten och för två år sen tog vi bort alla stubbar och förberedde marken. Sen grävde vi för avlopp och vatten. Vi har haft jättemycket hjälp av grannarna i byn, berättar Annichen.

– Alla har hjälpt till på ett eller annat sätt. En granne erbjöd sig att förvara våra grejer i väntan på att vi kunde flytta in. Så vi har verkligen känt oss välkomnade, säger Joakim.

Han säger att det finns en speciell sammanhållning i byn. Det i kombination med intressena jakt och fiske lockade honom att flytta tillbaka. Som tur var tyckte även frun Annichen att det var en bra idé.

hall
huset

Utsikt mot två sjöar

Huset ligger högt upp i byn och inbäddad i skog känns det lite som en fjällstuga. Från kortsidans fönster ser de Hosjön och från långsidan kommer de snart se Sundsjön, när några höga träd har tagits ner.

Även om väntan varit lång på att få sätta ner bopålarna i Hosjö gick det väldigt fort när huset väl kom. Paret Pesch valde att köpa ett modulhus från en firma som kan fixa allt på totalentreprenad. Huset kom levererat i två halvor på två lastbilar och sattes upp på drygt två timmar, exklusive taket.

– Vi bollade fram och tillbaka men kom fram till att vi ville köpa ett nyckelfärdigt hus. Vi jobbar heltid båda två och skulle vi göra allt själva som de gör i tv-program som typ Husdrömmar hade vi nog aldrig blivit klara, säger Annichen.

De tog hem kataloger från femton husförsäljare och utgick från ett antal grundkrav de kunde enas om när de valde hus: En enplansvilla med golvvärme, groventré, förråd och öppen planlösning. När huset nu är på plats känner de sig nöjda med resultatet.

– Nu ska vi snart sätta upp första tavlan. Det är lite speciellt att börja skruva i väggarna i ett helt nytt hus, säger Joakim.

tavla

Kompromissade om köksluckorna

Det är många beslut som ska tas vid ett husbygge och här har den strikta budgeten faktiskt varit en räddning, eftersom de varit tvungna att välja mellan ett fåtal standardlösningar. Ett annan sak som förenklat är att de delat upp vissa ansvarsområden mellan sig. Annichen har till exempel helt själv fått välja alla färger.

– Det enda vi inte kunde komma överens om var vilka handtag vi skulle ha till köksluckorna, säger Annichen.

Lösningen på problemet var tämligen enkel. De valde köksluckor utan handtag.

Köket.
Joakim och Annichen
Hall

Annichen har valt färgerna i huset och det mesta går i olika nyanser av grönt.

kök

Den första tavlan som sätts upp är en inflyttningspresent.

kök
vitt hus

Huset är bara grundmålat än så länge men ska målas rött senare.

Joakim och Annichens ingredienser

2 dl Goda grannar
1 dl Mitt i naturen
0,5 dl Hemlängtan