Från Oxford Till Fjällsta

Johanna och Dan Lundin går med barnvagn och kossor på vägen.

Kristin kommer från Upplands Väsby och Rosie från universitetsstaden Oxford, men slumpen ledde dem till Fjällsta och ett drömhus från 1800-talet. Möt paret som har hittat lugnet, tryggheten och sina hemliga hjortronställen i Bräcke kommun.

Kristin och Rosie framför uthusen på sin gård.

Det var långt ifrån självklart att Kristin och Rosie Cherry-Lindqvist skulle hamna i lilla Fjällsta i Bräcke kommun. Att de över huvud taget träffades är ett under i sig. Kristin kommer nämligen från Upplands Väsby norr om Stockholm och Rosie från Oxford i England. Paret träffades via en dejtingapp för snart tio år sedan, trots att avståndet egentligen var så långt att algoritmerna inte borde ha låtit dem se varandras profiler.

Älskar allt med Sverige

Efter två månaders chattande flög Kristin till England och sedan dess har de varit oskiljaktiga, oavsett om de bott i Oxford, Uppsala eller, som nu, i jämtländska Fjällsta. Att de sökte sig hit har de Kristins familj att tacka för.

– Jag älskar allt med Sverige och ville gärna bo långt norrut. Då föreslog Kristins familj Jämtland. Det är inte för mörkt och inte för långt bort för dem som vill hälsa på, säger Rosie.

Rosie och Kristin vid matbordet.

Hittade drömhuset

I samma ögonblick som de steg in i det gamla huset på Skolvägen 8 blev de förälskade.

– Det låter som en klyscha, men det var verkligen omvälvande: Vi skulle bo här. Så var det bara. Det är bara att se sig omkring. Hur kan man inte vilja bo här? Covid ändrade livsstilen för många. Man kan jobba hemifrån. Man vill ha lite mer svängrum, säger Rosie.

Och svängrum har de gott om på den nya adressen. Huset är på 200 kvadratmeter och har fem sovrum. Det ligger vackert beläget på en 10 000 kvadratmeter stor tomt med skog åt alla väderstreck. Platsen har också en rik historia som har rullats ut inför Kristin och Rosies ögon. De har hittat ristningar i timmerväggen från 1800-talet, en inbjudan till begravningen för en av August Strindbergs släktingar och ett brev från svenskar som utvandrat till Minnesota och skrivit hem för att be om tips rörande husbyggen.

inskrift på vägg

Första renoveringen

Ytterligare en överraskning var att huset, som är byggt i mitten av 1800-talet, aldrig hade renoverats. Rosie skrattar.

– Vi hade tänkt inreda – inte renovera! Vi fick en sådan chock. Vi var tvungna att göra om allt från början. Jag har fått lära mig allteftersom och ta ett rum i taget, säger Rosie.

badrum

Förutom att renovera huset driver hon det egna företaget Woodle.se från verkstaden i källaren, där hon gör alltifrån de bänkar som syns ute på gården till charkbrickor av ratade träbitar. Kristin jobbar på en global marknad från hemmakontoret på bottenvåningen. Detta som senior konsult på ett företag som gör mjukvara för kundtjänster världen över.

Bärplockning och slalom

På fritiden är paret gärna i skogen och går med den adopterade hunden Teddy. De badar och pimplar i Sundsjön, plockar hallon och hjortron på sina egna, hemliga ställen. Kristin värdesätter också närheten till fjällen eftersom hon ofta åker skidor utför.

– Vi gör allt som man ska göra när man bor så här nära naturen. När Kristin är i fjällen brukar jag vara hemma och laga mat. Men jag följde med och åkte snow racer i Persåsen en gång. Jag har aldrig skrattat så mycket i hela mitt liv. Vi bor på den plats dit folk vill åka på semester, säger Rosie.

Härliga grannar

Kristin och Rosie är också glatt överraskade av grannsämjan i byn och de har tagits emot med öppna armar. Människorna i samhället värnar om varandra, vilket gör att paret upplever en stark trygghet kring platsen som de nu kallar sin egen.

En serie slumpmässiga händelser tog alltså paret till Fjällsta, men nu när de får välja själva är en sak klar: De vill aldrig flytta därifrån.

– Att bo här i Fjällsta har överträffat alla mina förväntningar med 100 miljoner mil. Det är obeskrivligt fantastiskt att bo här, säger Rosie.

Kristin och Rosie vid uthusen på sin gård.
badrum
Rosie och Kristin framför ett skynke med byggplast

Rosie och Kristins ingredienser

1 liter Svängrum
0,5 liter Renoveringsdröm
2 dl Skogspromenader

inskrift på vägg
Rosie och Kristin vid matbord
badrum