Jesper: "Framförallt kulturskolan var viktig"

Så minns Jesper Sjölander sin skoltid i Gällö och Stavre:

"Jag är uppvuxen i Stavre och gick på Stavre Skola 1-6 och sedan 7-9 på Gällö Skola. Jag bor idag i Brunna (Upplands-Bro kommun) 3 mil utanför Stockholm tillsammans med min sambo, våra tre barn och vår hund.

Jag är skådespelare och just nu är jag aktuell i tv-serien Händelser vid vatten som har premiär på SVT den 15 januari där jag medverkar i rollen som Björne Brandberg. Jag skriver också en del musik som finns utgiven under mitt namn och jag kombinerar också mitt kulturyrke med att arbeta med IT-utveckling av kontaktcenter åt en större statlig myndighet.

Stavre skola minns jag precis skulle fylla 100 år och det var en liten skola med inte så många elever. Det var där mitt intresse för att sjunga började och en av våra lärare (Gillis Blomkvist) tyckte att jag borde ta sånglektioner och började då på kulturskolan i lågstadiet och tog sånglektioner med John Strandin under i stort sett hela min skolgång till 9:an. Mina första nervösa framföranden gjorde jag på bygdegården i Stavre. Jag minns Stavre skola som ett fint minne och den hemlagade maten som vi serverades i det röda huset på skolgården. Skolgången i Gällö minns jag också som bra och jag fortsatte med mina sånglektioner och kulturskolan var viktig för att jag senare skulle komma in på estetisk musik i Östersund. Jag var väldigt ishockeyintresserad och vi hade en rink precis utanför skolan som jag ofta snörade på mina skridskor och åkte runt på, jag fick också ett intresse i bild och målade en tavla på en hockeymålvakt som länge hängde i matsalen som numera är här hemma hos mig.

Gällö skola gav mig en bra grund och det är en del av anledningen till att jag jobbar med det jag gör idag. Bra lärare och bra skola där framförallt kulturskolan var viktig.

För mig var det en positiv upplevelse att växa upp i Bräcke kommun, att få upptäcka och utveckla mina två stora intressen ishockey och musik. Det fick jag verkligen möjlighet att göra både genom kulturskolan och med Bräcke hockey som ledde till att jag spelade Tv-pucken. Det var en bra sammanhållning i Stavre där flera spelade rinkbandy med allt från unga till äldre på isrinken vid skolan och min storebror som lät mig hänga med alla hans vänner trots fyra års åldersskillnad.

Det var positivt att växa upp i Bräcke kommun och Stavre kommer alltid vara en speciell plats för mig. Jag ville tidigt upptäcka världen och så pass mycket att jag rymde som 12-åring till Östersund och fick träffa Krutov. Att jag gör det jag gör idag blir logiskt i mitt livspussel där upplevelsen och min uppväxt i Bräcke kommun är en viktig pusselbit."

Jesper Sjölander

Jesper Sjölander