Louise: "”Det fanns ett rikt utbud av kultur"

Så minns Louise Wikström sin skoltid i Gällö:

"Jag är uppvuxen i Grimnäs, en by strax utanför Gällö. Efter gymnasiet har jag flyttat runt flitigt och tillbringat tid i såväl södra Sverige som Spanien, England och Tyskland. Just nu bor jag i New York där jag arbetar på svenska FN-representationen, en otroligt givande arbetsplats där jag ständigt lär mig om världen runt omkring oss.

Jag trivdes alltid i skolan med både lärare och elever. Gällö skola symboliserar för mig trygghet och engagemang. Trots att det var en liten skola upplevde jag att vi elever hade otroliga möjligheter att testa på olika intressen, både kreativt i form av musik och drama samt många olika sporter. Jag tror att skälet till att vi hade många valbara aktiviteter kom från engagerade lärare men även att det fanns ett driv hos föräldrar. Man får heller inte glömma att eleverna hade en röst och möjligheten att påverka och förändra.

Uppväxten i Grimnäs var bra. Att bo på ett ställe där alla känner alla kan absolut ha både sina för- och nackdelar, men i det stora hela har det för mig inneburit en otrolig gemenskap, både med kompisar men även med vuxna omkring mig. Som ung längtade jag till städerna – men när jag nu träffar personer med en väsensskild uppväxt än min egen inser jag att jag aldrig skulle byta bort en uppväxt med naturen runt knuten.

Som nuvarande storstadsbo, i en stad där allt förväntas finnas, kan jag ibland förundras över vilket rikt utbud av kultur som fanns omkring mig under uppväxten på en liten ort som Gällö. Teater, konserter och föreläsningar har med jämna mellanrum stannat till i Gällö och jag tror det har medfört att jag från en ung ålder vidgat mina vyer och fått inspiration till att ge mig ut och upptäcka världen.

Gällötrakten kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Jag inser att jag använder den som en referenspunkt till det mesta som sker omkring mig.

Jag tror att uppväxten har lärt mig att inte oroa mig för mycket, att ta det lite som det kommer. I New York tror jag inte det är ett särskilt vanligt synsätt utan hit kommer många med en plan om att göra karriär och tjäna pengar – min plan är istället att kunna leva ett bra liv och att fokus inte ligger på karriär, även om det är en uppskattad bonus."

Louise Wikström

Louise Wikström