Från Vasastan till Ammerön

Johanna och Dan Lundin går med barnvagn och kossor på vägen.

Tredje gången de besökte Jämtland var det med flyttlaset med. Johanna och Dan Lundin gick på magkänslan när de köpte sin gård på Ammerön. Friheten är vad de uppskattar mest med sitt nya hem.

Johanna och Dan är båda födda och uppväxta i Stockholm men började tröttna på storstadslivet. Gårdsletandet började norr om Stockholm för att sedan omfatta i princip hela Sverige. Under en fjällvandring i Vålådalen passade de på att scrolla igenom Hemnet efter intressanta objekt i närområdet och fastnade för en hästgård i Bräcke kommun.

– Vi tänkte att vi skulle åka och titta på gården på skoj men när vi kom hit blev vi kvar i flera timmar och ville inte åka härifrån. Det var magkänslan när vi stod på gårdsplanen som gjorde att vi la ett bud. Ett snabbt beslut som blev så rätt, berättar Johanna.

Kompromissar inte med ekosystemet

Det var inte bara utsikten mot sjön och tystnaden som lockade utan också potentialen att förverkliga drömmar bakom timmerväggarna, på ängarna och under grästovorna. Nu bor fjällnära kor i det gamla stallet, vall från ängarna har blivit hö i ladan och ett stort grönsaksland breder ut sig intill huset.

– Målet är att tillverka vår egen mat från grunden, så att våra barn kan få näringsrik, lokal och giftfri mat på riktigt, utan att kompromissa med vårt ekosystem, säger Johanna.

Genom att återskapa gården så som den brukades ursprungligen och anpassa val av växtsorter och djur till vad som passar dess mark och omgivning hoppas Dan och Johanna att uppnå detta.

Jag har inte trivts i stan, jag uppskattar lugnet mycket mer. Och att vara fri att göra vad jag vill.

Dan Lundin

Njutarbete, trygghet och frihet

På gården driver Johanna och Dan sin verksamhet Ösjö småbruk och visionen är att på sikt kunna få inkomst från den på flera olika sätt, bland annat genom ägg, ost, bärbuskar och fruktträd som de planterat. För närvarande kombinerar de gårdslivets ”njutarbete” med vanligt kneg. Johanna, som är civilingenjör, har kunnat byta kontor från Stockholm till Östersund och jobbar delvis hemifrån för att slippa pendla de fem milen till Östersund. En lycklig slump av att flytta till en ö var att Dan, som är sjöman, fått jobb på färjan mellan Ammerön och Stavre. Jobbet är nu ett stenkast från hemmet vilket får sägas skiljer sig rätt markant från hans tidigare jobb på Nordsjön då han var borta 15 dagar i sträck. Även fritiden är annorlunda nu.

– Jag har inte trivts i stan, jag uppskattar lugnet mycket mer. Och att vara fri att göra vad jag vill. Det är något jag vill ge mina barn – en trygg uppväxt där barn kan vara ute och leka själva. I en stad går det knappt att släppa dem utan uppsikt, säger Dan.

Riktiga vintrar är ett annat stort plus med flytten.

I och med att Johanna och Dan inte hade någon erfarenhet av gårdsliv när de flyttade hit har de behövt lära sig steg för steg och de har haft stor hjälp av grannarna i byn. Johanna lyfter ett exempel från när de skulle ta in höet för första gången. Deras son Knut var nyfödd, och allt krånglade, men höet var likväl tvunget att komma in under tak. Då kom hälften av grannskapet och hjälpte till.

– Vi har blivit så himla välkomnade och väl omhändertagna här, säger hon.

Johanna och Dans ingredienser

1 l Njutarbete
0,5 l Frihet
2,5 dl Odla grönsaker
3 dl Glada djur
5 dl Bra uppväxt för barnen
3 msk Jakt
5 msk Riktig vinter

Johanna med en av Bjurholmshönorna, en hönsras som trivs bra med klimatet i kalla nord.
Dan med en av de fjällnära korna.
De fjällnära korna är mindre än vanliga kor och klarar sig bra på enbart vall, vilket Johanna och Dan kan odla själva.
Johanna matar höns.