Här fanns vad de sökte

När rätt gård blev till salu kunde drömmen om att bosätta sig i barndomsbyn Flatnor bli verklighet för Henrik Eriksson. Nu satsar han tillsammans med sin sambo Andrea Söderqvist på att få fart under släden i deras företag Tassbergets Huskies.

Henrik och Andréa med sina hundar.

– Efter många år på andra platser så var det helt rätt att återvända hit.

Henrik Eriksson står ute på gårdsplanen, mellan bostadshuset och den enorma hundgården. Det är förmiddag i Flatnor. Några hundar ylar, och senare idag är det dags för ännu en träningstur med dem.

– De kräver mycket träning, i alla fall tre pass i veckan, ibland mer. Med 19 huskies blir det en del jobb, säger Henrik.

Ett stenkast bort, i granngården på vägen ner mot sjön, är Henrik uppväxt. Föräldrarna bor kvar.

För honom och sambon Andrea har flytten till byn för fyra år sedan blivit ett lyft.

– Vi bodde i Mattmar innan men när vi ville satsa mer på vår draghundsverksamhet så behövde vi en större gård, och här har vi verkligen plats för allt, säger Andrea.

Även parets barn uppskattar livet på landet.

– Att bo så här med barn är så enkelt. Vi ser nästan aldrig på tv, det finns alltid andra roligare saker att göra och barnen trivs verkligen med att kunna röra sig fritt och leka utomhus, säger Henrik.

– Att bo så här med barn är så enkelt. Vi ser nästan aldrig på tv, det finns alltid andra roligare saker att göra och barnen trivs verkligen med att kunna röra sig fritt och leka utomhus, säger Henrik.

Satsar på draghundsverksamheten

Andrea kommer ursprungligen från Sollefteå, men har även bott några år i Järpen, när hon läste en utbildning i draghundskörning. Att flytta till Flatnor var inte helt självklart för henne.

– Lite skeptisk var jag kanske, men den här gården tyckte jag om direkt och det har verkligen blivit bra och nu vill jag inte bo någon annanstans. Det är dessutom närmare pendlingsavstånd till stan härifrån jämfört med Järpen, säger Andrea, som jobbar som djursjukskötare på Östersunds Djursjukhus.

Under företagsnamnet Tassbergets Huskies jobbar Henrik mest med mark- och grundarbeten, men även draghundsverksamheten bidrar till försörjningen.

Ska du vara egenföretagare så gäller det att ha flera ben att stå på. Henrik och Andrea samarbetar bland annat med ett hundfoderföretag och är återförsäljare av färskfoder. De har dessutom höns och ska öppna gårdsförsäljning av ägg.


– Förhoppningen är att i alla fall en av oss ska kunna leva på draghundsverksamheten vintertid. Men det är bra att ha fler små inkomster. Vi har ett stort trädgårdsland och försöker vara så självförsörjande det går, säger Henrik.

Det bästa med Flatnor tycker han är lugnet och närheten till naturen. Andrea och Henrik tycker att det är en perfekt plats att bo på. Avsides, men ändå nära till både Östersund och Bräcke.

– Det var en väldigt fin plats att växa upp på. Här finns tystnaden och lugnet, och naturen och skogen är fantastisk. Det känns även som att det händer mycket i Bräcke, och att vi blir fler och fler företag här som håller på med natur, friluftsliv och turism, säger Henrik.

Henrik och Andréas ingredienser

3 dl Frisk luft
3 dl Glada djur
5 dl Trygga ungar
1,5 dl Odla grönsaker
2 msk Fiske
0,5 l Vacker omgivning
0,5 l Skog och sjö
1 l Hållbar livsstil
5 dl Frihet