Bland varmblod och vallhundar

I Tina Lofts hem och företag har hästar och hundar alltid varit i centrum. Det som skiftat är raser och sporter. När hon köpte sin första travhäst upptäckte hon tjusningen med sporten.

På gården i Västanede utanför Kälarne bor alla huvudpersoner i Tina Lofts företag Stall & Kennel Team art: Tre hundar och åtta hästar, varav en arab och sju varmblod (travhästar). Därutöver Tina, hennes man och deras två söner.

Det var i och med flytten från ett torp i Sörbygden till den stora gården i Västanede som Tina Loft kunde förverkliga sin dröm att jobba med hästar och hundar. Företaget startade hon 2007 och verksamheten består av stallet med avel, träning och tävling samt kenneln med uppfödning av raserna Lapsk vallhund och Rhodesian Ridgeback. I dagsläget jobbar hon halvtid i sin mans entreprenadföretag och halvtid med sitt egna.

Från början var det uppfödning av hästrasen arab som stod i fokus. För fyra år sen styrdes det över till travhästar, dels för att det var svårt att få ekonomi i att föda upp och sälja arabhästar, dels av en slump.

– En bekant ville hyra in sitt ettåriga varmblod här på bete innan den såldes. Min man föreslog att jag skulle köpa den och prova på trav, och så blev det, säger Tina Loft.

Därefter gick hon en kurs på travskolan i Östersund och tog licens som b-tränare. Sedan väntade hårdträning med hästen Whitsun Madonna, den första travhästen hos Team art, som nu hunnit fylla fem år och tagit två andraplatser i V75. En andraplats i V75 innebär 55 000 i prispengar, varav en del går till ägaren och tränaren och en del går till kusken (den som lejs in för att köra tävlingen). Det är en stor kontrast från ridvärlden, där det sällan är prispengar inblandade utan istället en dyr deltagaravgift på tävlingar, berättar Tina Loft.

Tjusningen med hästsport har för Tina Loft alltid varit att få komma ut i naturen och det får hon göra när hon tränar travhästarna. Dessutom kan hon sköta den övervägande delen hemmavid.

– Det finns fina skogsvägar att köra och rida på här och vi har blivit väl bemötta av grannar från dag ett.

Hur fungerar det i övrigt att driva företaget härifrån?

– Det är klart att det alltid blir ett projekt att ta sig iväg någonstans men läget är egentligen centralt med tanke på att det är ungefär lika långt till tävlingsbanorna i Östersund, Bergsåker och Dannero. Det är mycket billigare att bo här jämfört med en likvärdig gård nära Östersund och för dem som hyr in hästar för träning spelar det ingen roll var vi bor. Vi trivs väldigt bra här.

Tina Loft med häst

Tina Loft med hästen Donna och hunden Sally.