Polyver satsar på fabriken i Pilgrimstad

Polyver, stövelfabriken i Pilgrimstad.

Katarzyna Poznanka är en av de 15 anställda som jobbar i Polyvers fabrik. I övriga bilder på den här sidan syns Daniel Nyberg och Lars-Åke Nordström.

Stöveltillverkarna Polyver trivs bättre än någonsin i Pilgrimstad. Några planer på att flytta fabriken har aldrig funnits och i dag är en övervägande del av de anställda bosatta i Bräcke kommun.

Nu gör företaget miljoninvesteringar för att kunna expandera sin verksamhet ytterligare.

Stövelfabriken i Pilgrimstad har ända sedan starten för 16 år sedan varit en viktig del av Bräcke kommuns näringsliv. Efter en liten nedåtkurva på grund av pandemin förra året är tongångarna på Polyver Sweden nu åter positiva.

Platschef Jean-Marc Nueé är – precis som de två bröder som en gång startade företaget – från Frankrike men sedan flera år bosatt i Jämtland.

– Polyver har alltid varit ett välmående företag. För några år sedan satsade vi på att utveckla våra produkter och hitta nya marknader, men med pandemin så fick vi dra lite i handbromsen, säger han.

– Men denna vinter har allt verkligen vänt uppåt igen. Vi har haft rekordförsäljning och allt ser väldigt bra ut igen.

Stöveln som värmer i alla väder

Polyver Boots tillverkar vad som tidigare ofta kallades för ”skoterkängor”, men som idag är skor som används för alla typer av friluftsliv. En fodrad stövel, där yttermaterialet är gjord i en speciell plast, polyuretan, som innehåller små luftbubblor vilket gör materialet värmeisolerande. Fodret i stöveln tillverkas av antingen akryl eller en blandning av ull och akryl.

Polyver säljer cirka 130 000 stövlar per år och har en omsättning på runt 45 miljoner kronor. Den största marknaden är Sverige och övriga Norden, men planer finns att satsa bland annat i Kanada och USA.

I dag har företaget runt 20 anställda, 5 på kontoret och 15 i fabriken. Många har arbetat på företaget länge, något som Jean-Marc Nueé är stolt och glad över.

– Vi har ett fantastiskt team, bra personer som jobbat med oss i många år. För oss har det aldrig varit svårt att hitta duktig och kunnig personal, säger Jean-Marc Nueé.

Man står vid maskin och jobbar.

Investerar 25 miljoner

Flera stora investeringar görs i företaget i år. Bland annat satsas 25 miljoner kronor i inköp av nya maskiner samtidigt som tempot i marknadsföringen skruvas upp ytterligare.

Och nästa år lanseras en ny sko.

– Vi produktutvecklar hela tiden och nu har vi tagit fram en ny vinterkänga. Den får en lite annan design och blir ännu bekvämare och varmare, säger Jean-Marc Nueé, som ser ljust på framtiden i Pilgrimstad.

– Vi är inne i en väldigt positiv fas för företaget. Vi drömmer om att både utveckla de produkter vi redan har och skapa helt nya, och dessutom lyckas etablera oss på helt nya marknader. Att vara kvar och ha vår produktion här i Pilgrimstad är viktigt, och det enda som möjligtvis är en begränsning är att vi inte kan växa hur mycket som helst i de lokaler vi har.