Fiber är förutsättningen

Wilco och Nollie som driver Offroad Zweden.

Mitt i skogen, mitt i ingenstans eller kanske snarare mitt i världen, ligger Måsjön. Här bor Wilco de Lange och Nollie Knoop med sin dotter, och här driver de sitt företag Offroad Zweden.

Turister och motorentusiaster kommer hit långväga ifrån för att prova på guidade off road-turer, med motorcykel på sommaren eller med snöskoter på vintern.

Det är över ett decennium sedan familjen flyttade från Holland till det faluröda huset i Måsjön tio mil från närmsta stad, och tre mil till tätorten Kälarne.

– Jag har aldrig känt mig så hemma någonstans som jag gör här, säger Nollie och tittar ut över de snötäckta bergen på andra sidan Gimån.

Goda grannar

Det är inte bara utsikten och de djupa skogarna som gör att familjen trivs så bra. Mest är det nog människorna som alltid ställer upp för varandra och som tillsammans gör det till en bra plats att leva på. Tillsammans byggde de för några år sedan också Östra Bräckes fibernät som täcker Albacken, Sörbygden, Ljungå, Hällesjö och Ansjö. Och allt däremellan.

– Folk gick man ur huse för att hjälpa till, berättar Nollie.

– De som inte kunde greja med grävning och utstakning delade upp sig efter ett fikaschema och såg till att det alltid fanns kaffe och något att äta för de som var ute och för de som höll i planeringen, fortsätter hon.

Fiber förenklar

Fibernätet har inneburit att alla bybor och lokala företag kan kommunicera med varandra och omvärlden med ljusets hastighet. För Wilco som också arbetar som utvecklare och konstruktör på distans är fiberuppkopplingen en förutsättning. Det krävs en snabb och stabil uppkoppling för att kunna skicka CAD-ritningar till de företag på kontinenten som han gör uppdrag åt.  

– Det är fantastiskt att kunna arbeta hemifrån, och det är flera i byarna runt omkring som använder möjligheterna som fibern ger på det sättet. Man behöver inte välja mellan livskvalitet och uppkoppling, här får man det bästa av båda världar, säger Wilco.

I turistföretagandet märks det tydligt att kombinationen av naturvärden och fiber är framgångsrik. Mycket av marknadsföringen och bokningen sker förstås online och då behövs en pålitlig uppkoppling. Företaget har också hjälp av sitt goda rykte och rekommendationer från besökare. Mer än hälften av kunderna kommer tillbaka fler gånger.

– Vi jobbar mycket med sociala medier och bilder. På så sätt kan vi inspirera och dela upplevelser med människor från hela världen – något som var ganska svårt innan då jag var tvungen att förlita mig på en kopparledning som riskerade att gå av under nästa oväder, säger Wilco.

Man behöver inte välja mellan livskvalitet och uppkoppling, här får man det bästa av båda världar.

Wilco de Lange

Fiber i både glesbygd och tätort

Utbyggnaden av fibern i Bräcke kommun har skötts av 13 fiberföreningar och påbörjades 2013. Genom stort engagemang, och många ideella timmar, erbjöds alla hushåll i Bräcke kommun att koppla upp sig på fibern. 2019 tändes de sista fibernäten i våra bygder och enligt Post och Telestyrelsen har vi nu 92 procent fiberuppkoppling i kommunens hushåll. Det gör Bräcke kommun till en av landets mest uppkopplade kommuner.