Byn med vin och bin

Örtagård öst

Gården i jämtländska Öster Övsjö har varit i bröderna Jan-Anders och Bengt-Johnnys familj i 250 år och sedan 30 år driver de och utvecklar förfädernas hantverk vidare. Av råvaror från den omkringliggande naturen framställer de mathantverk med äkta smak och hög kvalitet.

En gammal kokbok som länge gått i arv i släkten var början på den moderna tillverkningen som de har av sylt och saft men även nektar och vin. Kort därefter skaffade bröderna egna bin.

Tanken på att kunna leva av det gården ger ledde till att de byggde om farmor och farfars gamla ladugård till en vingård och modern tillverkningsfabrik, och så blev Öster Övsjö ”byn med vin och bin”.

– Nektar var den första produkten och därefter har vi utvecklat vårt sortiment som nu består av över 100 olika produkter, säger Bengt-Johnny.

Från det lokala till det globala

Örtagård Öst och Jämtlands Vingårds produkter finns i hela Sverige. Efter över 30 år på marknaden är de väletablerade även globalt och leverarer till några av världens bästa restauranger.

– Det är otroligt roligt att vi finns i hela Sverige, men även på den utländska marknaden. Vi har levererat björkolja till New York, hjortronblad till Noma i Köpenhamn och får ofta förfrågningar på unika råvaror, säger Bengt-Johnny.

De tar också emot studiebesök på gården.

– Vi tar emot så många vi mäktar med, visar runt och sedan kan de handla i vår lilla gårdsbutik, men jag hoppas på att vi snart kan få sälja även våra alkoholhaltiga drycker i butiken.

Diplomen sitter uppradade på väggen. Bröderna har kammat hem Gastronomiska Akademiens pris för deras förädling och vunnit Isländska mästerskapen i mathantverk för att bara nämna några.

Tidiga med ren mat

Bengt-Johnny märker att deras sortiment blivit allt trendigare. När de började för 30 år sedan var det inte många som tänkte så mycket på tillsatser eller sötningsmedel.

– Vi har varit duktiga på att omvärldsbevaka och våra produkter var bland de tidigaste på marknaden helt utan tillsatser och med honung som sötningsmedel, säger Bengt-Johnny.

Han fortsätter:

– Vi är stolta över våra produkter och vet att de är av god kvalitet med lokala råvaror. Våra produkter ska få smaklökarna att ta på sig balettskorna.