Sjölyckan - det natursköna boendet för dig 65+

Elisabeth Andersson är en av dem som flyttat till det nya seniorboendet i Bräcke. Här finns 17 lägenheter i ett naturskönt område ett stenkast från Revsundssjön.

Elisabeth Andersson sitter med i kommunens pensionärs- och tillgänglighetsråd och fick därigenom tidigt höra om planerna på ett nytt boende för de 65 plus. Hon bestämde direkt att där skulle hon bo. Tidigare har hon dragit sig för att överge hus för lägenhet men Sjölyckan kändes helt rätt eftersom läget är lantligt och sjönära.

– Tanken på att sälja huset har känts jobbig men det gjorde det inte när den här chansen dök upp, säger hon.

Hon vill ha gångavstånd till mataffären och slipper gärna elda i vedspisen och klippa gräset.

Flyttade till kommunen på 70-talet

Elisabeth flyttade från Stockholm till Bräcke kommun 1972. Sedan 1975 har hon bott i Hemsjö och det är den byn hon lämnat för lägenheten i Sjölyckan.

Elisabeth och de andra hyresgästernas flytt till Västra Kungsvägen innebär samtidigt att en annan generation kan börja packa flyttlådorna. Den rörelsen på bostadsmarknaden behövs, enligt kommunens tekniska chef Göran Bengtsson.

– Det här är en möjlighet för äldre att få ett bra boende och att kunna sälja sina hus som passar för yngre personer att flytta in i. För det finns inte så många boenden för dem i Bräcke kommun, säger han.

Göran har varit inblandad i projektet Sjölyckan sedan han började jobba i Bräcke kommun 2018 och tycker att det känns jätteroligt att det nu är i hamn.

– Det är ett stort intresse för området och vi ser att vi kan göra mer i kringmiljön som höjer kvalitén, gångstråk och liknande.

Östersundsbussen passerar

Från Sjölyckan är det ca 1-2 km till Bräcke centrum och för de som behöver åka till Östersund ibland underlättar det att buss 127 dragit om sin rutt och passerar Sjölyckan. Den nybyggda ”Sjölyckevägen” underlättar flödet till hela området, dels till Sjölyckan men också till nya villaområdet och övriga bostäder. Nu tar man sig upp hit raka vägen från järnvägsbron.

Bräcke kommun och SBO

Projektet Sjölyckan har möjliggjorts genom ett samarbete mellan Bräcke kommun och Statens bostadsomvandling, SBO.

Kommunen ville göra något med det obebodda elevhemmet som höll på att förfalla men hade inte de finansiella möjligheterna till det. Kommunen tog då kontakt med SBO som har samhällsuppdraget att bidra till bättre balans på svaga bostadsmarknader genom att bygga om fastigheter till efterfrågad användning – i det här fallet nya bostäder för äldre. Efter några möten bestämde sig SBO för att hjälpa till. Sommaren 2020 köpte de fastigheten av Bräcke kommun och har stått för alla byggkostnader. Bräcke kommun blockhyr lägenheterna och är hyresvärd. I juli 2021 flyttade de första hyresgästerna in.

elisabeth Andersson

Elisabeth Andersson vid en av lägenheterna innan de var färdigbyggda.

elisabeth andersson

Elisabeth Andersson har sålt sitt hus i Hemsjö och flyttat till Sjölyckan i Bräcke.

Kontakt

Är du intresserad av en av Sjölyckans lägenheter? Hör av dig till Bräcke kommun bostadshandläggare Louise Vikström

E-post: louise.vikstrom@bracke.se

Tel: 0693-169 22 (Telefontid mån-fre 8.00-9.30 och 13.30-14.00)